Rezultati kompanije IBM premašili očekivanja

Bez autora
Apr 20 2010

Američka kompanija IBM je zabeležila neočekivano dobre poslovne rezultate u prvom tromesečju zahvaljujući obnovljenom ulaganju kompanija u tehnologiju. Neto dobit IBM-a porasla je 13 posto na 2,6 milijardi dolara.Prihodi su povećani pet posto i dostigli su iznos od 22,9 milijardi dolara, što je nadmašilo očekivanja analitičara koji su očekivali prihod u iznosu od 22,75 milijardi dolara. Dobit po deonici iznosila je 1,97 dolara, nasuprot očekivanih 1,93 dolara. Prema saopštenju kompanije, sigurno je da će prihodi u predstojećem periodu nastaviti rast.

Rezultati kompanije IBM premašili očekivanjaAmerička kompanija IBM je zabeležila neočekivano dobre poslovne rezultate u prvom tromesečju zahvaljujući obnovljenom ulaganju kompanija u tehnologiju.

Neto dobit IBM-a porasla je 13 posto na 2,6 milijardi dolara.

Prihodi su povećani pet posto i dostigli su iznos od 22,9 milijardi dolara, što je nadmašilo očekivanja analitičara koji su očekivali prihod u iznosu od 22,75 milijardi dolara.

Dobit po deonici iznosila je 1,97 dolara, nasuprot očekivanih 1,93 dolara.

Prema saopštenju kompanije, sigurno je da će prihodi u predstojećem periodu nastaviti rast. Očekuje se dobit po deonici u celoj 2010. godini u minimalnoj vrednosti od 11,20 dolara po deonici, čime je povišena važeća prognoza o 11,00 dolara po deonici, a nadmašena su i očekivanja analitičara o 11,12 dolara po deonici.

IBM je vodeći proizvođač čipova u svetu. Njegovo poslovanje je usko povezano sa stanjem na tržištu računara i ukupnom potrošnjom na tehnologiju.

Prema saopštenju kompanije IBM, prihodi od prodaje softvera u prvom tromjesečju porasli su 11 posto, dok je deo kompanije koja se bavi sistemima i tehnologijama zabeležio rast prihoda od pet posto. U delu usluga prihodi su povećani za četiri posto.

IBM je u Severnoj i Južnoj Americi zabeležio rast prihoda od dva posto, dok je stopa rasta u Europi, na Bliskom Istoku i Africi iznosila pet posto. Najviša stopa rasta prihoda, u visini od 10 posto, zabeležena je u azijsko-pacifičkoj regiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik